Traktorin valinta

Julkaistu: 25 July 2019

Traktorin valintaan liittyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, sillä traktoreita on hyvin paljon ja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Yleisesti katsoen voidaan traktorit luokitella niiden vetotavan sekä ohjattavuuden mukaan takavetoisiin traktoreihin, runko-ohjattaviin traktoreihin sekä nelivetoisiin traktoreihin. Usein kaikki traktorit ovat turboahdettuja, sekä niissä on nykyään melkein aina diesel-moottori ja hokkikuvioidut renkaat. Näiden yleisten mallien lisäksi on myös paljon erilaisia traktoreita, joita on suunniteltu jotain tiettyä tarkoitusta varten. Joskus traktorit vaativat lisäosia, tai ihan vain huoltoa, eri käyttötarkoituksia varten ja niitä tarjoavat esimerkiksi Hämeen traktorihuolto. Mitä eroja näillä traktorimalleilla sitten on ja minkälaisia traktoreita yleisesti ottaen on olemassa, niistä otamme selvää tässä kirjoituksessa. 

Maansiirtotraktorit

Maansiirtotraktoreiden tulee olla hyvin voimakkaita sekä painavia, sillä niiden lastit, joita siirrellään, ovat myös hyvin painavia yleensä. Tällaisella traktorilla kaivetaan usein maata esimerkiksi perustuksille tai kellareille. Hinnaltaan ne ovat vähän kalliimpia, mutta ne ovat rakennettu kestämään kovaakin työtä. Lasti jota tällaisella traktorilla siirretään on useimmiten jotain maa-ainesta kuten hiekkaa, soraa tai muuta kiviainesta. 

Puutarhatraktorit

Puutarhatraktorit ovat massaltaan ja teholtaan huomattavasti pienempiä kuin esimerkiksi yllämainitut maansiirtotraktorit. Ne ovat käytännössä vain liikkuvia ruohonleikkureita, joten painoa ja tehoa ei juurikaan tarvitse. Tällaisella traktorilla tehdään useimmiten ruohonleikkausta pihoilla ja suuremmilla alueilla tai uuden istutusalueen tekoa. Traktorin etuna on ehdottomasti normaaliin ruohonleikkuriin nähden on se, että sitä pystyy ajamaan, eikä sitä tarvitse työntää. Puutarhatraktoreita on paljon erilaisia ja eri hintaluokalla, joten jokaiselle pihalle ja alueelle löytyy varmasti sopiva. 

Kuormatraktorit

Kuormatraktoreita käytetään kirjaimellisesti suurien kuormien kuljetuksessa ja siirtämisessä. Traktoreista erikoisen tekee se, että etu- ja takarenkaiden välinen runko on laajennettu, joka mahdollistaa sen, että niihin voidaan asentaa erilaisia työkaluja tai lisäosia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että traktoriin pystytään liittämään esimerkiksi isoja poria, kylvökoneita, lakaisukoneita tai kuormaajia. Kuormatraktorit ovat kooltaan ja tehoiltaan suurempia kuin puutarhatraktorit, mutta pienempiä kuin maansiirtotraktorit. Kuormatraktoreita on saatavilla paljon erilaisia sekä monen hintaisia.

Teollisuustraktorit 

Teollisuustraktoreita käytetään eniten suurille lasteille ja niiden vetämiseen. Traktoreihin on usein asennettuna rekkamaiset metallipaalut, jotta lastia saadaan mahdollisimman paljon, mutta siten, että ne eivät putoa. Traktorin takaosa on vähän samantyylinen kuin puurekan takaosa. Tällasia traktoreita käytetään usein maataloudessa, esimerkiksi puiden kuljetuksessa. Traktoreita on saatavilla myös paljon erilaisilla tehokkuuksilla ja eri malleina.

jaa