Traktorin tarina

Julkaistu: 18 July 2019

Traktorit ovat olleet yhteiskunnan tärkeä työkalu jo pitkän aikaa. Traktoreita on monenlaisia ja niitä on moneen eri tarkoitukseen. Traktorin valinnassa vaikuttaa vähän samanlaiset asiat, kuin esimerkiksi autoa valittaessa, eli jokaisella on oma suosikkinsa. Minkä merkkinen, paljonko on hevosvoimia, mikä malli ja niin edelleen. Tässä kirjoituksessa käydään läpi traktoreiden historiaa, muun muassa mitä traktorit ovat, mistä ne ovat tulleet ja miten niiden kehitys on kulkenut. 

Historiaa

Traktorin perusperiaate on yksinkertainen, se on hyvin monipuolinen ajoneuvo, jota käytetään useimmiten maatiloilla, metsätöissä tai esimerkiksi lumitöissä. Traktoreilla on yleisesti nykyään korvattu sellaiset työt, joita hevoset ovat tehneet aikaisemmin. Niihin kuuluvat esimerkiksi peltotyöt ja puiden kuljetukset metsästä pois. Toki ovat traktorit nykyään paljon monipuolisempia ja nopeampia työntekijöitä kuin hevoset, mutta periaate on ollut sama: ihmiset ovat tarvinneet enemmän voimaa, sitä kautta he ovat tukeutuneet kirjaimellisesti hevosvoimaan. 

Suomeen traktorit tulivat ensimmäisen kerran vuonna 1901 ja jo vuonna 1919 alkoi Suomessa valmistetun Kullervo-traktorin valmistus. Traktorin yleistyminen alkoi 1960-luvulla, kun traktoreissa rupesi olemaan enemmän hevosvoimia ja ne olivat enemmän kehittyneitä. Ensimmäiset traktorit tosin, jos niitä traktoreiksi voi luokitella, oli jo 1800-luvun puolivälissä ja ne toimivat höyryvoimalla. Traktoreiden massavalmistus alkoi 1910-luvulla Yhdysvalloissa henkilöltä nimeltä Henry Ford, joka on tunnettu myös auton valmistuksesta ja Ford-merkkisestä autosta. Pikkuhiljaa kehittyivät traktorit vielä tehokkaammiksi, kevyemmiksi sekä ne rupesivat olemaan myös sen verran edullisia, että oli fiksua ja taloudellisesti mahdollista siirtyä hevosista traktoreihin. 

Tänä päivänä

Suomessa kehitys oli vähän jäljessä ja traktorit yleistyivät muita länsimaita hitaammin, mutta kuitenkin jo 1960-luvun puolivälissä oli traktoreita jo enemmän kuin hevosia. Traktoreiden yleistymisen jälkeen on ne kehittyneet hurjasti ja niistä on tullut tehokkaampia sekä turvallisempia. Teknologia myös kehittyi ja muun muassa nostolaitteen toimintoja pystyttiin ruveta säätämään sähköisesti. Traktoreista saatiin myös paljon nopeampia, joka tarkoitti, että päästiin jo 40 kilometriin tunnissa, sekä traktorin äänekkyyttä saatiin paljon matalemmaksi. Nykyään on Suomessa traktoreita jo yli 400 000. Yleisesti voidaan traktorit luokitella takavetoisiin, nelivetoisiin sekä runko-ohjattaviin traktoreihin.  

jaa